Medisinsk Yoga for kvinnens hormonsystem

Tilbake til livet

Medisinsk Yoga for kvinnens hormonsystem

Dette er yogaen som vi kvinner trenger helt fra tenårene og resten av livet!
Livet igjennom styres vi av våre hormoner. Hormonene er nøkkelen til vårt velbefinnende, de styrer humøret, tankeevnen, energinivået og lysten. Kvinnens hormonsystem svinger hele tiden og gjør at kropp og sinn påvirkes på forskjellige måter. Mange har store besvær, men finner ikke hjelp. Enda flere har plager som er hormonrelaterte, men vet ikke at det er hormonene som spøker. Denne berg-og-dalbanen av hormoner gjør at mange kvinner mister kontakten med sitt innerste og hva som er viktig. I hormonbalanserende yoga jobber vi konkret med hormonsystemet og lærer oss hvordan vi kan vitalisere og balansere hormonsystemet gjennom livets ulike faser.

Denne yogaen baserer seg på MediYoga, som kommer fra Kundalini Yoga. Yogaen er relativt rolig og introspektiv, der vi lærer oss å lytte innover og forstå kroppens signaler. Vi bruker teknikker der vi jobber direkte med eggstokkene, skjoldbruskkjertelen, hypofysen og binyrene for å revitalisere og balansere hormonproduksjonen. Dette er kraftfulle teknikker som også gir god fysisk trening, reduserer stress og øker energinivået. Stress er en av hovedårsakene til hormonell ubalanse og nedsatt vitalitet. Det er mye vi selv kan gjøre for å hjelpe kroppen til å hente seg inn.

Hormonbalanserende yoga – for hvem?
Yogaen anbefales til alle friske kvinner (og menn!) og kan være spesielt gunstig etter 35-årsalderen fordi hormonnivået normalt begynner å synke da. I tillegg er denne yogaen bra for de som har:

 • Et stressfylt liv og hverdag
 • Plager med PMS, PMDS, smertefulle menstruasjoner, uregelmessig eller uteblitt menstruasjon og PCOS
 • Vanskelighet med å bli gravid
 • Plager knyttet til skjoldbruskkjertelen, eksempelvis lavt stoffskifte
 • Inkontinens
 • Ulike overgangsaldersymptomer
 • Tilbakelagt overgangsalderen og vil stimulere hormonproduksjonen for å bevare sin vitalitet

Øvelsene blir tilrettelagt for deg og ditt utgangspunkt. Dersom du er gravid, har muskel- og leddplager, store myomer, forhøyet blodtrykk eller forhøyet stoffskifte vil det være nødvendig med alternative øvelser, dette får du veiledning i underveis. Dersom du nylig har gjennomgått et svangerskap må du vente i 40 dager før du starter med Medisinsk Yoga for hormonsystemet.

Om du bruker p-piller eller hormonspiral, vil du ikke oppnå den hormonbalanserende virkningen, men kan trene yogaen for å oppnå økt bevissthet, stabilitet, ro og harmoni.

NB: Denne yogaen skal ikke trenes av de som har hatt brystkreft som er hormonrelatert eller andre hormonrelatert krefttyper (dvs prostatakreft).

Yogakursets innhold:
I hver enkelt yogatime følger vi oppskriften til Kundalini Yoga: vi toner inn, gjør et yogasett/kriya, spenner av/hviler, mediterer, toner ut. Individuell veiledning avtales etter behov med yogainstruktøren.

2 av gangene får vi besøk av ernæringsterapeut Bodil E. Salomonsen. Da gjør vi yoga halve tiden. I den andre halvdelen får vi undervisning om hvilket kosthold og hvilke matrelaterte hensyn som er viktige å ta for å fremme hormonbalansen.

Som deltaker får du skriftlig materiale som blant annet omhandler:

 • Hormonene og hormonkjertlenes funksjon
 • Årsakene til hormonell ubalanse og nedsatt vitalitet
 • Hvordan du med yoga, kosthold og livsstilforandringer kan balansere dine hormoner
 • Beskrivelser av hvorfor vi gjør de ulike øvelsene og hvordan de virker på kropp og sinn både ut fra vestlig medisinsk tenkning og yogisk perspektiv

PRAKTISK INFO:
Ta kontakt dersom du har spørsmål eller om du ønsker å melde din interesse: Sende epost til ellen@norafysioterapi.no eller sms til 41 36 03 20.

Tidspunkt:
Varighet:
Pris – investering:
Sted:

Yogautstyr: Du får låne deilig, tykk yogamatte i ull, pledd og sittepute og/eller stol.

Tidligere deltakeres erfaringer og utbytte kan du lese om her: www.norafysioterapi.no/tilbakemelding-fra-yogadeltakere

Yoga hjemme: Dersom du ønsker å fordype virkningen av yogan kan du gjøre yogaen hjemme vha god og enkel instruksjon på CD inkl hefte med bilder og tekst. Disse fås kjøpt hos kursholder, www.mediyoga.no og www.ellenengvall.se

For mer informasjon om Medisinsk Yoga for kvinnens hormonsystem, Medisinsk Yoga og forskning: www.ellenengvall.sewww.mediyoga.no